Què és el barri del Rec?

Igualada és una ciutat situada al centre de Catalunya. Rep moltes influències de Barcelona per la seva proximitat i alhora està molt ben relacionada amb la resta del territori. Té mil anys d’història que es veuen reflectits en alguns carrers, places o esglésies, i també, en el barri del Rec. Ja en el primer llibre d’història de la ciutat d’Igualada es parla de l’existència del Rec al s. XIII però trobem algun document més antic on es menciona ja al s. XII.

El rec és una conducció d’aigua que seguia el traçat de la ciutat per la cara sud, d’uns 3 km, davant del riu anoia. En un inici, aquest canal d’aigua abastia els horts, una canalització que va permetre que al s. XIV s’hi comencés a instal.lar una innovadora activitat de blanquers i teixidors de llana.

 

 

Cap al s. XVIII les adoberies ja estavan situades prop del rec i utilitzaven l’aigua per adobar la pell. Per aconseguir-ho es construien uns edificis funcionals propis de l’època preindustrial. Tenien elements comuns com els clots per preparar i adobar la pell que trobaven en grans sales de planta baixa construides amb voltes de pedra, o els assecadors de pells, situats en llocs més elevats i ventilats. Algunes d’aquestes adoberies més antigues encara es conserven.

Els adobers van seguir construint edificis amb una estètica preindustrial pròpia. Amb la industrialització,  van arribar les cotoneres i els vapors que també van deixar una petjada arquitectònica molt notòria com la Igualadina Cotonera, o Cal Boyer o el Vapor de Baix. Aquesta plenitud de la indústria adobera del s.XIX, amb més de 300 adoberies de pell i subproductes de la pell, va iniciar una lenta decadència al s.XX fins arribar a l’actualitat en que, malgrat van tancar moltes de les fàbriques, queden importants empreses adoberes que segueixen sent el motor del barri. De fet, a Igualada hi ha un important cluster de la indústria de la pell de qualitat.

 

Malgrat tot, avui, hi ha molts edificis desocupats, buits, i hem de pensar què s’hi ha de fer. A més de Rec.0, festival que reflecteix el potencial d’aquesta zona urbana, amb els adobers hi conviuen nombrosos estudis d’emprenedors que han decidit donar vida als edificis vells i estan apostant per aquests espais industrials. Estem convençut que el barri, ara, ha de començar a arrencar de veritat. Tant de bo.

Llarga vida al barri del Rec!